niedziela, 24 marca 2013

Suflet z kaszy jaglanej z marchewką



Zima za naszymi oknami na całego. Tym cieplejsze kolejne wspomnienie smaków z Wesołowa. Dzisiaj suflet z kaszy jaglanej z marchewką - niezwykle prosty w przygotowaniu - w towarzystwie sałatki z grillowanym ananasem.


Składniki :

  • 1 i ½ szklanki kaszy jaglanej (kaszę przepłukać)
  • 2-3 szklanki rozdrobnionej marchewki (np. drobna kostka)
  • 3 kopiaste łyżki masła
  •  3 szklanki wody
  • 4 jajka
  •  2-3 cebule pokrojone w piórka lub krążki
  •  Garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • Sól
  •  Oregano
  •  Oliwa


Ugotować marchewkę, po 10 min dodać kaszę + sól + masło – ładnie uprażyć
Kiedy lekko przestygnie dodać roztrzepane jajka.
Piec 20- 30 min  w temp. 160 stopni w płytkiej foremce na pergaminowym papierze.
10 minut przed końcem pieczenia posypać krążkami cebuli + orzechy+ szczypta oregano  + skropić oliwą.
Można też zrobić inną posypkę – według uznania 

Podawać jako danie główne + sałatką (np. z ananasem…)


 Sałatka z grillowanym ananasem i aromatycznym sosem

Składniki:

  • Mix sałat, kiełków , co kto lubi …
  •  Świeży ananas
  • Sos  do sałaty robimy taki jaki lubimy – można poeksperymentować.


My robiliśmy na bazie  czerwonego wina , miodu i octu jabłkowego :
Nasze składniki sosu :
Miód; ocet jabłkowy ; oliwa; odrobina czerwonego wina;   2-3  rozgniecione ząbki czosnku; odrobina pasty chili;  sól, pieprz, oregano.
Ananas należy obrać pokroić na cenkie kawałki (8 kawałków z krążka  o grubości  ok. 0,5 cm)- lekko zgrillować na patelni do grillowania

W płaskiej misie ułożyć sałaty – na wierzchu kładziemy kawałki zgrillowanego ananasa – polewamy sosem ok. 10 min przed podaniem.