środa, 24 kwietnia 2013

Casarecce Siciliane a la Norma, czyli ... bakłażan po włosku


Proste a jednocześnie wykwintne danie wegańskie. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 20 minut, a smakuje ... mmm ... palce lizać.


Składniki:

  • 350 g makaronu Casarecce lub np. muszle czy też inny ulubiony kształt (lecz nie spaghetti)
  • 1 puszka pomidorów lub 500 g pokrojonych pomidorów cherry 
  • 1 pokrojony w kostkę bakłażan
  • 1 nieduża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól i czarny pieprz

Pokrojoną cebulę podsmaż na 4 łyżkach oliwy, dodaj pomidory i gotuj aż woda częściowo odparuje. Dodaj całe ząbki czosnku, kilka listków bazylii, sól i pieprz. Pokrojonego w kostkę bakłażana posyp solą i zostaw na kilka minut, następnie opłucz wodą, osusz i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Połącz bakłażana z pomidorami. Ugotuj makaron al dente. Połącz makaron z bakłażanowym sosem i udekoruj listkami świeżej bazylii.